peeling meyve asidi
Peeling Meyve Asidi
Peeling uygulamalarında amaç; cildin yıpranmış, hasarlı, tazeliğini ve parlaklığını kaybetmiş üst kısmının “soyulması” ve cilt destek dokusunun (kollajen, elastin gibi) kalitesinin arttırılarak yeniden yapılanmasının sağlamasıdır. Uygulama sonrasında cilt yüzeyi taze, berrak, canlı, parlak bir ifade kazanarak problemlerinden arınmakta ve adeta gençleşmektedir. Peeling tedavileri gözeneklerin küçültülmesi, akne ve akne izlerinin tedavisi, güneş ve yaşlılık kaynaklı lekelerinin tedavisi, ince kırışıklıkların tedavisi, derin kırışıklıkların hafifletilmesi, hormonal ve gebelik kaynaklı lekelerin tedavileri için kullanılmaktadır.
Peeling uygulamalarında kullanılan yöntemler
Kimyasal Peelingler; Kimyasal meddelerin deriye uygulanması ile yapılmaktadır.
Lazer Peelingler; Erbium ve CO2 (karbondioksit) lazer ile yapılmaktadır.
Lazer Karboksi Peeling; Deriye karbon içeren bir jelin uygulanaması sonrasında Q swiched lazer uygulanmasıdır.
Jetpeeling; Yüksek basınçlı su ile yapılan peelinglerdir.
Mikrodermabrazyon; Mekanik özel zımparalar ile yapılan peelinglerdir.
Peeling; deri üzerine uygulanacak doğru teknik ile derinin istenilen derinlikte soyulması ve onarılması işlemidir.
Kişiye özel seçilecek uygun peeling yöntemleri ile derinin üst ve derin tabakalarında istenilen derinliklerde kontrollü bir hasar oluşturulmakta ve soyulma ile deriye daha canlı, pürüzsüz ve yüzeysel problemlerinden arınmış sağlıklı bir görünüm sağlanmaktadır. Uygulama sonrasında deride onarım ve yeniden yapılanma başlamakta, bunun sonucunda deri destek dokularının artışıyla derinin daha gergin ve dolgun hatta daha genç bir görünmesini sağlamaktadır.
Kimyasal Peeling işlemlerinde en sık kullanılan ajanlar;
Alfahidroksi asitler (AHA) ;
Betahidroksi asitler (BHA) ;
Alfaketo asitler (Pirüvik asit) ;
Retinoik asitler ;
Azaleik asit;
Jessner solüsyonu;
Rezorsinol ;
Triklorasetik asit (TCA) ;
Fenol ;
Sıvı karbon dioksit ve
Kojik asit’tir.
Bunlar tek başına yada kombinasyonlar şeklinde kullanılabilirler. Hepsinin kullanım amaçları, etkinlikleri, hastaya göre seçim kriterleri farklıdır.
Peeling uygulama alanları ve seans aralıkları kişiden kişiye ve işlemin derinliğine göre değişmekle birlikte 1 hafta ile 6 ay arası sürelerde değişmektedir. Yine seans sayısı 1 ile 8-10 arasında kişiye göre belirlenmektedir.
Sıklıkla yüz, boyun, dekolte bölgesi ve ellerin üstüne yapılmakla birlikte istenilen tüm vücut alanlarına uygulanabilmektedir.
Kimyasal peeling klinik kullanım alanları nelerdir?
Akne tedavisinde,
Akne izleri, yara, yanık, ameliyat ve kaza sonrası skar ve izlerin tedavisinde,
Genişlemiş gözeneklerin düzeltilmesinde,
İnce çizgilenmelerin giderilmesi ve derin kırışıklıkların hafifletilmesinde,
Melazma, leke, çillenme ve renk düzensizliklerinin giderilmesinde,
Cilde daha genç bir görünümün (Cilt gençleştirme – antiaging) kazandırılmasında,
Aktinik keratozis (güneş hasarına bağlı gelişen kanser öncesi cilt lekelenmeleri) ve solar lentigo gibi cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.
Peeling seans aralıkları hastaya ve peeling derinliğine göre değişmektedir. Hastaya ve uygulama tekniğine göre değişmekle birlikte çok yüzeysel ve yüzeysel peelinglerde 1-2 hafta, orta peelinglerde 1-2 ay ve derin peelinglerde 2-6 ayda bir uygulanmaktadır.
Uygulama sırasında ağrı hissi olur mu?
Çok yüzeysel, yüzeysel peelinglerde (kimyasalların asit yapıları nedeni ile) uygulama alanlarında sadece hafif batma ve yanma hissi olmaktadır. Hastaların çok kolay tolere edebildikleri bu his 15-30 dakikada kaybolmaktadır. Uygulama sırasında anestezi gerektirmez. Sadece soğutucu hava yada soğuk jeller kullanılması yeterlidir. Orta ve derin peelinglerde ise batma ve yanma hissi daha yoğun hatta ağrı ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle işlem öncesi hastanın rahatlatıcı ilaçlar alması, uygulama alanına lokal anestezik kremler yada iğneler kullanılması hatta bazı hastalarda genel anestezi gerekebilmektedir.
Uygulama sonrası nelerle karşılaşırım?
Peeling derinliğine göre değişmekle birlikte uygulama sonrasında kızarıklık ve ve hafif ödem gelişmektedir. Bu kızarıklık ve hafif şişme 24-48 saat sonra artmakta özellikle göz ve ağız çevresinde boyunda daha çok ortaya çıkmaktadır. 48 saat sonrasında kızarıklık ve ödem gerilemekte ve kaybolmaktadır. Daha derin uygulamalarda deri 2-3-4. günlerde kendisini yüzeyel renk koyulaşmasıyla hafif sert maskemsi bir tabakaya bırakmaktadır. Bu tabaka daha sonra soyulmaktadır. Soyulma işlemi uygulamanın derinliğine göre değişmekle birlikte 1-2 haftada tamamlanmaktadır. Peeling sonrası deride hafif pembelik oluşmakta bu görünüm de 1-2 ay içerisinde kaybolmaktadır.
Peeling sonrası hasta derisinin yenilemesi ile yüzeysel değişimler erken dönemde gözlenirken, daha derin dokularda ki etkileri ise 1-2 haftada başlamakta ve tam olarak 1-3 ay içerisinde ortaya çıkmaktadır.
Yan etkiler ;
Ödem
Tüm peelingler sonrasında özellikle göz ve ağız çevresinde hafiften şiddetliye ödem gelişebilmektedir. Bu ilk 24-72 saatte ortaya çıkmakta sonra kendiliğinden kaybolmaktadır.
Ağrı
Uygulama sonrası ilk 24 içerisinde yüzeysel peelinglerde hafif, derin peelinglerde bazen şiddetli ağrı olabilmektedir. Anestezik kremler ve ağrı kesiciler ile bu kontrol altına alınmaktadır.
Eritem(kızarıklık)
Tüm peelingler sonrasında kızarıklık olmakta bunun şiddeti ve süresi peeling derinliğine bağlı olarak değişmektedir. 2-8 hafta arasında tamamen geçmektedir.
Akne
Peeling uygulaması ve sonrasınada kullanılan yoğun nemlendiriciler sivilce benzeri döküntüler yapabilmektedir ancak bunlar kendiliğinden geçmektedir. Nadiren tedavi gerekebilmektedir.
Enfeksiyon
Peelingte kullanılan asitlerin özelliği nedeni işlem steril olmakta ancak uygulama sonrası cilt bakımında kullanılan yoğun kremler ve pomatlar enfeksiyon gelişimini artırabilmektedir. Antibiyotik kullanımı gerekebilmektedir.
Herpes (uçuk)
Klasik görünen uçuktan farklı olarak su toplamaları değil direkt yaralar ile başlamaktadır. Mutlaka ilaç kullanılmalıdır.
Renk değişiklikleri
Uygulama sonrası koyuluk ya da deri tonunda açılma alanları ortaya çıkabilmektedir.
Milia
Uygulamadan 2-3 hafta sonra gelişmekte özellikle derinin onarılmaya başlaması ile ortaya çıkmaktadır. Uygulama sonrası kullanılan pomatlarda milia gelişimini arttırmaktadır. Oluşumunda tedavi ile tamamen kaybolmaktadır.
Demarkasyon hattı
(Peeling yapılan alan ile yapılmayan alan arasında keskin bir sınır oluşmasıdır.) Özellikle derin peelinglerde gözlenmektedir. Doğru uygulamada bu yan etki gözlenmemektedir.
Skar (Kötü yara iyileşmesi)
İstenmeyen en ciddi yan etkidir.
Kimyasal maddenin içeriğine bağlı yan etkilerde gelişebilmektedir. Örneğin salisilik asit peelingleri sonrası kulak çınlaması, baş ağrısı ve baş dönmesi gelişebilmektedir.
Kimyasal Peeling sonrası uygulanması gerekenler nelerdir ?
Uygulama sonrası deride oluşturulan kontrollü yaranın iyileşme süresi tam reepitelizasyon denilen derinin iyileşme aşamasıdır. Çok yüzeysel peelinglerde iyileşme 3 gün, yüzeysel peelinglerde 4-6 gün, orta derinliklerde 7-8 gün ve derinlerde 10-14 gündür. Bu dönemde uygun cilt bakımı ve cildin korunması son derece önemlidir.